Gezinshuis Noah,s Ark vangt jeugdigen op die (tijdelijk) niet meer thuis bij hun ouders kunnen wonen. In de gezinshuizen is het normale leven het meest belangrijk. Zo wordt er met elkaar samen gegeten, zijn er gezamenlijke activiteiten en zijn familie en vrienden welkom.
Wanneer jeugdigen komen wonen bij Gezinshuis Noah,s Ark, wordt er met het gezin van herkomst en met betrokkenen eraan gewerkt de jeugdige te laten ontwikkelen naar zijn of haar vermogen. Dit dient het doel om de jeugdige een mooie toekomst te bieden en de stap naar zelfstandigheid te kunnen maken.
Om dit te kunnen realiseren, werken wij door het gehele jaar heen aan de kwaliteit van de zorg. Gezinshuis Noah,s Ark heeft een plus aanbod waarbij er naast het component wonen, behandeling wordt geboden. Deze behandeling wordt georganiseerd met zelfstandige therapeuten en gedragsdeskundigen die aangesloten zijn bij Gezinshuis Noah,s Ark.
Elke acht weken is er met gedragsdeskundigen overleg over de voortgang van de jeugdigen. Elke jeugdige werkt in zijn of haar tempo aan ontwikkeling en groei. Dit leggen we elke acht weken vast voor de jeugdige en de betrokkenen. Dit zorgt ervoor dat we met elkaar zicht houden of we nog op de goede weg zitten en of de ondersteuning nog aansluit bij de behoeftes van de jeugdige.
Om ervoor te zorgen dat we met elkaar zo veilig en optimaal kunnen werken, is het belangrijk dat bij de start al duidelijk wordt wie de jeugdige is en wat zijn of haar perspectief gaat zijn. Daarbij wordt een risicotaxatie verwacht van de aanmelder zodat we met elkaar kunnen kijken of de jeugdige de juiste ondersteuning kan worden aangeboden en of de woonplek passend is. Tevens geeft dit inzicht in de mate van veiligheid voor de jeugdige zelf of de andere jeugdigen.
Om de professionele opvoeding vorm te geven, werken we met een aantal methodieken. Deze zorgen ervoor dat we met elkaar de ondersteuning kunnen bieden die we met elkaar beogen. Dit sluit niet uit dat de ene jeugdige wat anders nodig heeft dan de andere. Dit is en blijft maatwerk wat we met elkaar verzorgen. Graag geven we toch een aantal voorbeelden van methodieken waar we mee werken.
- Systemische methodiek: te denken valt aan systemische tafelopstellingen en het gezin van herkomst includeren.
- Competentiegerichte methodiek: het aanleren en versterken van vaardigheden, het vergroten van de al aanwezige mogelijkheden. Dit houdt in dat er wordt ingespeeld op het geloof in eigen kwaliteiten en mogelijkheden.
- INVRA: aanvullend hulpmiddel bij de competentiegerichte benadering. Het brengt de competenties van de jeugdige in beeld waarbij er gericht kan worden gericht aan het vergroten van vaardigheden.
- Vlaggensysteem: helpt gezinshuisouders en jeugdigen bij het herkennen van seksueel grensoverschrijdend gedrag.
- Traumasensitief werken: Het betreft hier het bewust reageren en omgaan met stressvolle situaties en gebeurtenissen die jeugdigen hebben meegemaakt. Hierbij is het bieden van veiligheid, structuur en voorspelbaarheid belangrijk. Samen wordt er gewerkt aan het herkennen van emoties en die in goede banen te leiden.