Praktijk De Eigen Wijze

Vanuit Praktijk De Eigen Wijze wordt er systeem therapeutische ondersteuning geboden aan de kinderen en jongeren die door Zorgzaamheid worden opgevangen. De kinderen en jongeren krijgen individuele ondersteuning met de vraag of ouders bij dit proces kunnen en willen aansluiten. Er zal met het gezinssysteem gekeken worden wat ondersteunend is voor zowel de kinderen/jongeren als voor ouders. Tijdens de ondersteuning is er ruimte voor het thema met twee families leven.

Hoe is het voor de kinderen om niet thuis te kunnen wonen? Hoe is het voor ouders om je kinderen te moeten missen en toe te vertrouwen aan een gezinshuis? De ondersteuning is ook verbonden met het vervangende opvoedsysteem; de gezinshuisouders. Hoe kunnen zij ondersteunend zijn aan het gezinssysteem zonder daarbij de rol van ouders over te nemen?

Ondersteuning

In de ondersteuning wordt er systeem therapeutisch gewerkt waarbij er wordt uitgegaan van drie dragende systemen.

1. Ouders en kinderen

2. Het vervangende opvoedsysteem; gezinshuisouders

3. Het helperssysteem; alle hulpverleners in het systeem.

Het is van groot belang dat deze drie dragende systemen met elkaar verbonden zijn. Als dit niet het geval is dan zal het gezinssysteem hier last van ondervinden en zal de plaatsing van de kinderen in het gezinshuis onder druk worden gezet. Als nog onduidelijk is wat de systeem dynamiek van een gezinssysteem met zich meebrengt kan dit ook een risico met zich meebrengen. Een plaatsing in het gezinshuis kan ernstig onder druk komen te staan, met als mogelijk gevolg een nieuw uitplaatsing van het kind. Dit heeft een impact op alle betrokken partijen.

De middelen

De middelen die hierbij worden gebruikt zijn:

 – De tafelopstellingen met houten poppen ( het verhaal in beeld brengen);

– Creatief en intuïtief tekenen en schilderen (tekentaal);

 – Systeemgesprekken met ouders en kinderen, huisbezoeken behoren ook tot de mogelijkheid.

 – Systeem pedagogische analyse;

– Adviezen en aanbevelingen naar de gezinshuisouders over de ontwikkeling en aanpak van de kinderen en of het gezinssysteem.;

– Contact met andere hulpverleners die verbonden zijn aan het gezinssysteem.

Praktijk De Eigen Wijze

Brenda van Alst-Schut

www.praktijkeigenwijze.com

praktijkeigenwijze@gmail.com

06-43990348

Onze partners