Veiligheid is één van de belangrijkste basisbehoeftes van een kind. Wij bieden als opvoeders, naast onze betrokkenheid, tevens veiligheid door duidelijke kaders en structuur te bieden. Zo weet een kind wat er van hem/haar verwacht wordt.
Het start al met de matching. Wanneer een jeugdige bij Gezinshuis Noah’s Ark komt wonen, is het voor iedereen belangrijk dat het een veilige en prettige woonplek is. De matching wordt gedaan a.d.h.v. het Handboek Methodisch Matchen (NJI). Voor een goede matching hebben we met ieder kind en de betrokkenen één of meerdere gesprekken. We hebben dan vooraf dossierinformatie, een risico-taxatie en een signaleringsplan nodig. Zo kunnen we samen met onze gedragsdeskundige vooraf zien met welke risico’s de jongere zelf te maken heeft om een inschatting te kunnen maken m.b.t. de veiligheid van het kind zelf en de kinderen die er al wonen.
Daarnaast kan de aanpak voor een kind hierop afgestemd worden (rekening houden met de risico’s). Aan de hand van het signaleringsplan wat vooraf met het kind is gemaakt, wordt er vastgelegd hoe te handelen op gedrag wat het kind in lastige situaties kan laten zien. Wat kan een kind dan zelf doen en wat heeft het kind van ons nodig om zich weer fijn en veilig te voelen. Dit zorgt voor voorspelbaarheid, rust en veiligheid in lastige situaties. Dagelijks bestaat de veiligheid uit het aanbieden van vaste momenten zoals bedtijden, eetmomenten en vooraf aangegeven activiteiten. Ieder kind heeft een persoonlijke map waar de basisregels en individuele afspraken in staan.
asisregels zijn de regels die de kinderen gezamenlijk hebben bedacht. De individuele afspraken zijn afspraken die voor ieder kind zijn afgestemd op zijn of haar behoeften. De kinderen kunnen stap voor stap werken aan hun individuele doelen waardoor deze afspraken gefaseerd kunnen veranderen. In de individuele map staat ook het dagstructuur. Dit is helpend om overzichtelijk te maken wanneer er school, sport, omgang of therapie is. Deze afspraken komen wekelijks terug op het planbord in de keuken.
Duidelijkheid geeft rust in het hoofd, en rust in het hoofd geeft rust in het lijf. Op deze wijze creëren we een veilige basis en kunnen we de zorg voor het kind optimaliseren. Veiligheid wordt voor ons ook gekenmerkt door vertrouwen. Het kind moet zich veilig voelen om zijn problemen en gevoelens met ons te delen. Wanneer kinderen dit nog lastig vinden is er een systeem therapeutische ondersteuner (Praktijk De Eigen Wijze) waar ze wekelijks mee in gesprek kunnen. Deze persoon kan dan weer een brug maken tussen het syteem/netwerk, gezinshuisouders en het kind. Dit omdat het gebleken is dat kinderen niet alles willen of durven te delen met hun opvoeders.
Samen met deze persoon maken kinderen hun eigen plan met hun eigen doelen. Zij kunnen op deze manier ervaren dat zij zelf regie hebben in hun ontwikkeling. Wanneer kinderen hun eigen opgestelde doelen behalen, geeft dat energie en zelfvertrouwen. Stap voor stap kunnen we samen, met een klein vast team, het kind ondersteunen in alles wat zij nodig hebben om te groeien naar zelfstandigheid. Tenslotte, het kind heeft ook de mogelijkheid om te spreken met een vertrouwenspersoon van het AKJ. Wanneer kinderen er niet uit kunnen komen met hun gezinshuisouders, hun voogd of met iemand anders willen praten, kunnen ze de vertrouwenspersoon benaderen. De vertrouwenspersoon komt in ieder geval twee keer per jaar langs om een gesprekje te hebben met de kinderen.